Flere har spurgt, om det er nødvendigt at kunne regulere hækstaget. Det er selvfølgeligt ikke strengt nødvendigt. Man kan sætte sit stag en gang for alle og sejle resten af sæsonen med denne indstilling. Flere har dog stadig det gamle håndhjul, men det er besværligt at betjene, navnlig under sejlads.

Hvis man vil have glæde af bådens fine sejlegenskaber, er det vigtigt at kunne regulere staget under sejlads. Når masten sættes, skal man sørge for, at den står lige. Den må ikke hælde fremover – hellere en anelse bagover. Vanter sættes stramt. Det er vigtig, at undervanter og babystag er stamme, så mastens midtpunkt låses fast. Herefter kan hækstaget bruges til at stramme eller løsne forstaget.

Jeg har monteret en hanefod, som det kan ses på billederne. Man kan også bruge en talje. Man skal bare sørge for, at der er et stop, så masten ikke ryger, når det blæser.

I let vind er hækstaget slapt, faldene til storsejl og genua løsnes. Efterhånden som vinden frisker, strammes hækstaget og faldene. Man vil så opleve, at båden styrter afsted i den lette vind og er stabil, når det frisker.

Er båden luvgerrig? Det er et spørgsmål om sejlenes facon. Hvis storsejlet er meget hult og slapt spændt op, kan båden godt virke lidt luvgerrig. Storsejlets facon kan også reguleres med et cunningham hal eller ved at stramme eller slække faldet. Et regulerbart bomudhal kan også lette betjeningen. Endelig kan man rebe storsejlet.

Jeg har en rullegenua, som sidder tæt ved dækket (billeder findes på hjemmesiden). Men uanset hvilken system man har, sejler båden fremragende på genuaen alene, bare vinden er over 3 – 4 m/sek.. Man bliver doven med alderen!

Venlig hilsen

Torben Hansen 4771

Shipmanejer (den samme) gennem 42 år.